SOCIAL MEDIA

27.10.2015

Värioksennuksia itselle

 Isäntä pitää kotona melkeinpä aina villasukkia. Hän pitää näistä varrettomista sukista eikä pidä varrellisia kunnolla edes kumisaappaiden kanssa.

Regian Zoofari oli jossain vaiheessa alessa meidän paikallisessa lankaliikkeessä. Tulikohan kerälle hintaa noin 2,30 euroa ja viimein oli Isännän mieleen sopivaa "eräväritys" niin pitihän se investoida lankaan. Ylimmästä kuvasta näkee miten riittoisaa lanka on. Alla on jo ensimmäinen valmis sukka ja päällä toista sukkaa niin pitkälle, kun kerää riitti. Nyt on sitten toinen vajaa kerä vielä jäljellä, koska sukkapariin meni vain reilu kerä, vaikka koko on kuitenkin lähellä 43.

Itselle piti haalia Louhittaren Luolan Sirkus-lankaa. Uskomattoman ihana lanka vyyhdillä! Värit ovat ihanan kirkkaita, mutta auta armias kun langasta ajattelee pyhäsukkia tehdä itselleen...

Villasukissa lanka ei todellakaan pääse oikeuksiinsa. Sen vuoksi langasta tulikin vain varrettomat pyhäsukat ja jäljelle jäävästä on ajatus tehdä isoäidin neliöillä lapaset. Neliöissä lanka pääsisi paremmin oikeuksiinsa.

26.10.2015

Pöllöjä ja kettuja

Kun löytyy kiva malli, niin harvoin Äiti jättää kokeilematta sitä. Näin kävi myös Pöllö -lapasten kohdalla. Malli löytyy Koti Kuusen alla -blogista. 

 Tytär ei ollut edes tiennyt moisesta blogista ennen kuin nämä lapaset näki. Uteliaisuus iski ja pitikin käydä kurkkimassa, mitä kaikkea blogi tarjoaa. Yllättävän paljon hyviä ohjeita ja nättejä malleja. Suosittelemme piipahtamaan blogissa!


Lanka: 7-Veljestä
Puikot: Cubics 3

Siinä missä Äiti tekee Tyttärelle kirjoneulelapasia, niin Tytär viimeistelee silmukoita jäljentäen Äidille kettulapaset.


Äiti oli tehnyt itselleen valmiiksi aikoja sitten lapaset ja halusi niihin kettukarkki-kuvion. Silmukoiden jäljentäminen ei ollut Äidille mieluinen ja Tytär taas piti tekniikkaa helppona, niin mikäs siinä olla vuoroin vieraissa.

Yllä olevassa kuvassa Tytär kokeili ketulle silmien paikkaa. Vasemman puoleinen miellytti enemmän silmää, niin purkuun meni oikean puoleiset ketut silmien osalta.

Ohje: peruslapanen
Lanka: 7-Veljestä
Puikot: Cubics 3

25.10.2015

To-to-ro? You're Totoro!... I bet you're Totoro...


Tytär ei hallitse kirjoneulontaa yhtään, ja sen vuoksi Äiti joutuu toisinaan täyttämään Tyttären toiveita.
Tytär on vuosia halunnut itselleen Totoro-lapasia. Olisikohan siitä lähemmäs viisi vuotta aikaa, kun Tytär ensmmäisen kerran näki Totoro-lapaset Tiedon valtaväylällä ja alkoi haaveilla omista lapasista.

Aina ei Äidilläkään mene kirjoneulominen kerralla kuosiin, vaan näitäkin lapasia on tehty kerta toisensa jälkeen harjoitellen. 
 
Ohjeen mukaan jopa peukalossa on pieni siluetti Totorosta, ja etuosassa on kuvattu vesisade. 

Lanka: Nalle
Puikot: Cubics 3


Zaibatsulaisen jalkojen lämmittimet

Koko perheen viihdepeli Möllit on hiljalleen laskeutunut perheiden tableteille ja pulmien ratkaisu on alkanut. Zaibatsu Interactive on Jyväskyläläinen ohjelmistoyritys, ja yksi perustajista on tämän Perheen jäsen siinä, missä Tytärkin. 


Tytär olisi ensin halunnut tehdä Pikkuveljelle sukat, missä pelin hahmot olisivat ympäriinsä seikkailemassa. Ikävä kyllä, kun sukat tehdään 7-Veljestä langalla, niin silmukoita jäljentämällä ei kovin pikkutarkkoja rajauksia saa tehtyä ja kuvioista tulee yllättävän karkeita.

Niinpä yrityksen logo oli seuraavana idealistalla ja logo onkin suunniteltu toimivaksi molemmista suunnista katsoen, joten sukkiinkin se oli näppärä laittaa, kun on aina oikein päin.

Silmukoiden jäljentäminen oli näiden sukkien kohdalla Tyttärelle ensimmäinen kerta ja kieltämättä kyllä mieluinen tapa. Ainakin seuraavien sukkien aihe on selvä niin kuviltaan kuin tekniikaltakin.

Tytär jättää silmukoita jäljentäessään langanpäät työn oikealle puolelle odottamaan päättelyä. Näin ne eiväät mene solmuun työn nurjalla puolella.


Nilkkasukat ovat sekä Isännän, Tyttären että Pikkuveljenkin mieleen. Lyhytvartiset kotisukat ovat hyvät niin talvella kuin kesälläkin. Yrityksen logon näkee heidän nettisivuiltaan, mutta omasta mielestäni logon jäljittely sukkiin on erittäin onnistunut.

Ja PPSSSTT! Peli on ilmainen ja sen voi ladata joko

Kevättä ja väriä!

Harrastuksena tällainen "neuloosi" on toisinaan saanut kulmakarvoja kohoamaan. Junassa neulominen, työpaikalla neulominen (ei tietenkään työajalla) ja jopa läheisimpien luona kahvittelukin saa usein seurakseen kutimet. Toki neulominen tuntuu olevan ymmärrettävää, jos neuloja on lähempänä eläkeikää puikkoja kilkuttava harmaahapsi kuin Tyttären kaltainen kolmikymppinen rokkarin alku. Tyttömäinen irokeesi tai huivi hiusten ympäröimänä yhdistettynä reiskoihin ja rentoon olemukseen ei ilmeisesti ole perusmielleyhtymä sukkia neulovasta neidosta.

Räyheämmästä väristä ja normien rikkomisesta pitävä Tytär ihastui Regian Fluormanian väreihin heti, kun ne tulivat markkinoille jokunen vuosi sitten. Ensimmäinen kerä meni mosaiikkineulomisen opetteluun ja Tyttären elämänsä ensimmäisiin loopattuihin sukkiin.

Jotkut puhuvat enkelin kiharoista ja toiset purkulangasta. Yhtä kaikki niin tämäkin lanka pääsi haitarille. Ensin neuloin Suuren Käsityölehden ohjetta seuraten polvisukan langasta. Jotenkin liian löysä malli omaan makuun niin paria tämä sukka sai odottaa yli vuoden päivät.



Vuodenkaan päästä sukka ei miellyttänyt, joten purkutuomiolle ja uutta mallia etsimään. Uutena tuttavuutena tuli Tyttärelle Knitty.com -sivusto. Paljon upeita malleja ja erityisesti ohuelle langalle soveltuvia. 

Spring Forward -malli oli kuvioltaan helppo ja jotenkin silmää miellyttävä. Sitäpä siis kokeilemaan. Pitkästä aikaa Tytär neuloi perinteisesti puikoilla yksi sukka kerrallaan. Vaikkei raidoitus mennyt yhteen eikä edes vastavärein niin silti langasta valmistui sukkapari. 


Ohje: Spring Forward
Äidin versio mallista: Puuvillaiset Spring Forwardit
Puikot: Knit Pro 3mm
Lanka: Regia Fluormania 6-säikeinen

You are my Minion!

Itse Ilkimyksen kätyrit ovat hiljalleen vallanneet niin sukkien kuin lapastenkin tekijät ja Kätyri-sukkia tupsahtelee sieltä sun täältä.

Äitikin kokeili villitystä, kerta varastosta löytyi vielä keltaista Seitsemän Veljestä -lankaa.


Silmukoiden jäljentäminen ei ole Äidin mieluisinta puuhaa, mutta suun tekemiseksi se oli ehkä parhain vaihtoehto.

Silmien osuus on virkattu ja jälkikäteen kiinnitetty sukan varteen. Joissain malleissa ei sukan kärkeä ole tehty mustaksi, mutta näissä on jäljitelty Kätyrin kokonaisuutta eli myös mustat kengät on huomioitu.

Lapasnäyttely

Syykuussa Hankasalmen Aseman kirjasto piti esillään tavallisen tarjonnan lisäksi myös villasukkia - näyttelypäin. Useat sukkaparit koristivat vitriineissään ja taisipa käydä niin ettei yhtäkään mallia ollut tarjolla kuin yhdet.

Lokakuun ajan Aseman kirjastolla on ollut Lapasnäyttely. Saman porukan taidonnäytteitä lapasista voi käydä ihastelemassa puolestaan lokakuun ajan samoissa tiloissa.

Ohessa kuvia lapasnäyttelystä, mikäli et paikalle pääsisikään: