SOCIAL MEDIA

31.12.2014

24.12. Jämälankavillasukka-joulukalenteri - osa 2

Kun raitaosuudet ovat valmiit, on aika oppia uutta.
Neulo vielä kumpaankin sukkaan 8 kerrosta (1 o takareunasta, 1 n) -joustinta ja päättele sukat joustavasti.
Silmukoiden päättelminen joustavasti onnistuu hyvin Jeny's surprisingly stretchy bind off -tekniikalla. Siinä siis päättelykierroksella ennen jokaisen silmukan neulomista otetaan langankierto puikolle, neulotaan seuraava silmukka ja vedetään sitten sekä langankierto että edellinen silmukka tämän yli.
Aikaisemmin olen tehnyt Pucker -sukat ensimmäisinä varpaista varteen ja mosaiikki-neule -tekeleinä. Silloin ei meinannut mitenkään järki ymmärtää kantapään tekemistä (toki tehtiin silloin jo suoraan oikealle kohtaa eikä kuten näissä sukissa nyt jälkikäteen vasta) saati sitten joustavaa päättelyä varteen.

Pienoisen kiroilun ja epätoivon saattelemana aloitin ohjeiden mukaisen päättelyn. Olinkin ihmeissäni, kun sukka meni sittenkin kunnolla jalkaan, eikä jäänyt kinnaamaan varren joustamattomuutta. Tämä tekniikka siis jäi ehdottomasti käyttöön ja jatkojalostukseen!Koska varren päättely onnistui niin äkkiä piti se tehdä toiseenkin sukkaan, ettei vaan epätoivo iske.

Sitten kantapäät. Uusi tekniikka tämäkin:

Viimeiseksi neulotaan vielä kantapäät. Poimi kantapään apulangan ylä- ja alapuolelta silmukat neljälle sukkapuikolle tai jos käytät magic loop -tekniikkaa, niin pyöröpuikolle ja pura sitten apulanka pois. Reikien välttämiseksi, voit poimia myös yhdet silmukat puikkojen välistä, jotka kavennat sitten ensimmäisellä kerroksella pois.Aloita neulominen oikeasta alanurkasta (varpaat alhaalla, resori ylhäällä). Neulo 6 kerrosta oikein suljettuna neuleena. 
Kavennuskerros: Neulo jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen. (Jos käytät magic loop -tekniikkaa, kavennukset tulevat kahdesti kummallakin puikolla.) 
Toista kavennuskerros joka 4. kerros vielä 3 kertaa, joka toinen kerros 3 kertaa ja vielä joka kerros 3 kertaa. Jäljellä on 20s. Siirrä 2. puikon silmukat ensimmäiselle ja 4. puikon silmukat kolmannelle puikolle. Katkaise lanka jättäen riittävän pitkä häntä ja silmukoi loput silmukat. (Tämä kantapään ohje on suomennettu Crystal-sukkien ohjeesta.)

Tein tämän osan melkein ohjeen mukaan. poimin silmukat ensin pyöröpuikoille ja siirtäessäni ne sukkapuikoille, otin molemmista reunoista yhden lisäsilmukan, minkä kavensin pois ensimmäisellä kerroksella. Tämän jälkeen tein kavennukset ohjeen mukaan joka neljännellä kerroksella (yht. 3 kavennuskertaa) ja sen jälkeen kavennukset joka kerroksella kunnes kullakin puikolla oli 10 silmukkaa. Nämä silmukat kavensin viiteen silmukkaan per puikko yhdellä kerroksella. Viimeisenä silmukoin neulan avulla kantapään kiinni jäljelle jääneillä 20 silmukalla.


Ohjetta jouduin soveltamaan käsialan ja puikkojen vuoksi. Olen tehnyt sukat 3.5 pyöröpuikoilla ja siksi ovat isommat (ehkä seuraavat uskaltaa tehdä jo pienemmällä puikolla)
Lähetä kommentti