SOCIAL MEDIA

20.8.2017

DIY: Travellers notebook (passport)

Bujoilu ja plannerointi ovat harrastuksia, jotka vievät harrastelijan mennessään. Samoin kävi itselle ja niinpä jonkun vihjatessa Kalenterimanian - Facebook-ryhmässä Suomalaisen Kirjakaupan passitaskujen sopivuudesta Travellers Notebookiksi, niin olihan se pakko testata - vaikka käyttötarkoitusta ei vielä tämän koon tn:lle ollutkaan. Mikseipä samalla askartelusta tekisi ohjetta, jos muutkin innostuisi tästä - varsinkin kun alkuinvestoinnit ovat erittäin edulliset. 

Tarvikkeet:
1 kpl passitasku (9.90€ Suomalainen kirjakauppa) 
1 pkt Victoria's Journal - vihkosetti (2.50€ Suomalainen kirjakauppa)
1 m pyöreää kuminauhaa (ohjeessa käytetty 1 mm, mutta 2 mm olisi parempi)
Viivoitin
Parsinneula
Paksu pyyhekumi
Terävä neula/piikki reikien tekemiseen
Tussi/kynä (kuminauhan reikien merkitsemiseen) 
Nappeja, helmiä, vanhoja korunosia tms. kuminauhan koristeluun (vapaaehtoinen) 

  1. Mittaa ensin sisälle tulevien vihkojen keskikohdan etäisyys toisistaan. Kuvassa olevien vihkojen keskikohtien etäisyys on noin 6 mm. 
2. Mittaa vihkon etäisyys ylä- ja alareunasta.

Itse mittasin vihkojen sijainnin silmämääräisesti ("tuollei sitä voisi katsellakin")

3. Ota vielä talteen avatun passitaskun kokonaisleveys ja jaa se kahdella = tn:n keskikohta.

4. Merkitse keskikohdalle (sekä ylä- että alareunaan) pieni merkki sille etäisyydelle ulkoreunasta, kun mittasit kohdassa 2. Merkitse keskikohdan pisteen molemmille reunoille uudet pisteet sille etäisyydelle, minkä mittasit kohdassa 1 (esimerkissä 6 mm). Näin sinulla tulisi olla 6 pistettä odottamassa seuraavaa vaihetta.

5. Tee reiät piirtämiesi pisteiden kohdalle. Itse käytin kuvanmukaista "piikkiä" (naula se oikeasti on). Reiät on helpoin tehdä paksun pyyhekumin päällä - ei tarvitse ottaa itsestä verikokeita tai pähkäillä karkailevan materiaalin kanssa. Huomaa, että materiaali passitaskussa on sellainen, ettei reikä jää varsinaisesti näkyviin.

6. Pujota kuminauha (Huom! ÄLÄ pätki kuminauhaa vaan pujottele se koko pituudellaan kansiin) parsinneulan avulla seuraavassa järjestyksessä: 

6.1. Pujota kuminauha sisäpuolelta ulos yläreunan keskimmäisestä reiästä. Vedä kuminauha tn:n ulkopuolelle, kunnes kuminauhan pää on noin 3/4 osaa tn:n korkeudesta.

6.2. Pujota kuminauha ulkopuolelta sisäpuolelle oikeasta reiästä (ulkopuolelta katsottuna). Kiristä hieman, ettei ulkopuolelle jää kuminauha löyhästi.

6.3. Pujota kuminauha sisäpuolelta ulkopuolelle tn:n alareunan vasemmasta reiästä. Kiristä niin, että kuminauha on kansia myötäilevä.

6.4. Pujota kuminauha ulkopuolelta sisäpuolelle alareunan keskimmäisestä reiästä. Kiristä hieman, ettei ulkopuolelle jää kuminauha löyhästi.

6.5. Pujota kuminauha sisäpuolelta ulkopuolelle tn:n yläreunan keskimmäisestä reiästä. Kiristä niin, että kuminauha on kansia myötäilevä.

6.6. Pujota kuminauha ulkopuolelta sisäpuolelle tn:n yläreunan oikeasta reiästä (sisäpuolelta katsottuna). Kiristä hieman, ettei ulkopuolelle jää kuminauha löyhästi.

6.7. Pujota kuminauha sisäpuolelta ulkopuolelle alareunan oikeasta reiästä. Kiristä niin, että kuminauha on kansia myötäilevä.

6.8. Pujota kuminauha ulkopuolelta sisäpuolelle alareunan keskimmäisestä reiästä. Kiristä hieman, ettei ulkopuolelle jää kuminauha löyhästi.

6.9. Kiristä kuminauhoja niin että kannet menevät pienelle aallolle ja kuminauhat ovat kuitenkin ulkopuolelta napakat.

Kun kireys on mielestäsi sopiva, solmi kuminauha keskelle. Huom! Testaa vihkojen sopivuus kuminauhojen kireyteen ennen kuin katkaiset kuminauhan pidemmän pään.

Kuminauhojen kiristelyn jälkeen itselläni jäi solmittava "lenkki" muita löysemmäksi, mutta se ei haittaa.

Kiristetyillä kuminauhoilla ohut kuminauha uppoaa hieman materiaaliin.

7. Mittaa itsellesi mieluinen kohta kansia kiinnipitävälle kuminauhallle. Color crushin tn:ssä kyseinen kuminauha on keskellä kansia ja joskus sitä näkee keskellä takakantta. Halusin testata tätä jälkimmäistä ja mittasin takakannen alareunan logosta keskikohdan leveyssuunnasta (etäisyys kansien sivureunasta) ja tämän jälkeen kokonaiskorkeudesta keskikohdan. Merkitsin kohdan kynällä, ja tein reiän pyyhekumia vasten.

Tietysti tässä kohtaa tarvitsee jo testailla, miten vihkot istuvat uusiin kansiin, vaikka vielä olisi tehtävää jäljellä.

8. Koristele haluamillasi koristeilla kuminauha, mikä pitää ihanuuden kasassa. Voit ensin pujottaa kuminauhan toisen pään läpi reiästä (sisäpuolelta ulkopuolelle) ja koristella kuminauhan sitten. Kun kuminauha on koristeltu, pujotat vain kuminauhan toisen pään ulkopuolelta sisäpuolelle. On mahdollista myös koristella kuminauha ensin ja tämän jälkeen pujottaa kuminauhan molemmat päät erikseen reiästä läpi (ulkopuolelta sisäpuolelle). Kiristä kuminauhalenkkiä niin, että se pitää tn: kansia kiinni sinulle sopivalla kireydellä. Tee solmu sisäpuolelle. Katkaise kuminauhan ylimääräinen pituus pois vasta kun olet varma kuminauhalenkin sopivasta kireydestä.

Tämän jälkeen jää enää ihastelu ja käyttökohteen löytäminen. Voihan olla, että tämä jää hyllyyn. Ainakin toisen vihkosetin eri kansikuvilla lisään tähän vielä.

-Tytär-

Lähetä kommentti