SOCIAL MEDIA

21.9.2015

Pitsiliinasta ikkunakalvoksi

Moni muistaa mummoloista ja mökeiltä vaijereilla tai nastoilla kiinnitetyt pitsiliinat etuoven ikkunassa. Perinteet ja omien askarteluvarastojen hyödyntäminen olivat jälleen pääosassa, kun Isännän etuoveen tuli saada jokin näköeste.

Ilman näköestettä etuoven ikkunasta kurkkaamalla olisi suora näkymä takapihalle asti, joten jotain piti keksiä. Kuitenkaan irrallaan lepattava kankaan suiro ei kiehtonut, ja mielikin muuttuu monesti, niin jokin "lennosta vaihdettava" toteutus tuli tarpeeseen.

Tällaisen toteutus onnistuu ilman uusia kemikaaleja ja erillisiä investointeja, mikäli sopiva kangas on vain olemassa. Tarvitset ainoastaan vettä, maissijauhoa, pienen pensselin (toki sorminkin voi tökötin levittää ikkunaan), sakset sekä mitan ja kankaan minkä haluat ikkunaan kiinnittää.

Pese ensin ikkuna ja kuivaa se. Muista pyyhkiä myös ikkunan karmit ettei niistä siirry roskia liinan alle.


Leikkaa liinastasi oikean kokoinen pala. Itse leikkasin noin puoli senttiä jokaisesta reunasta ikkunaa pienemmän palasen, että kankaan pystyi "pingottamaan" ikkunaan paremmin eikä reunat rönsyile karmien päälle.

Sitten itse liisterin tekoon: Sekoita 2 teelusikallista maissijauhoa noin 1/4 desilitraan kylmää vettä. Kun aineet ovat sekoittuneet, lisää vielä noin 2 dl kiehuvaa vettä. Älä hätäänny, jos liisteristä ei tule tasaista - voit käyttää seoksen esimerkiksi mikrossa lisäveden kanssa jos näyttää että liisteristä tuli liian paksua. Onneksi materiaalit ovat halpoja niin kokeilemalla saa itselleen parhaan tuntuisen liisterin!

Kun liisteri on mielestäsi sopivaa, niin levitä se ikkunaan. Kuten kuvassa näkyy, Tyttären liisteri oli hieman paksumpaa ja ohuempikin olisi riittänyt.


Liisteröinnin jälkeen asettele kangas ikkunaa vasten ja tasoittele. Tässä vaiheessa ei haittaa vaikka liisteri tulisi pitsin rakosista tursuten sillä, kun kangas on oikealla kohtaa ja hieman pingoitettuna ikkunaa vasten, voit vielä käydä koko alan läpi silottamalla liisterin kangasta vasten. Näin varmistat, ettei liisterin ja kankaan väliin jää kupruja tai suuria liisteripalloja.

 Tässä vaiheessa ikkuna näyttää sumealta ja mielessä kävikin, että mihinkähän tuli taas lähdettyä.

Kuivumisen jälkeen tällainen liisteri luo läpinäkyvän, mutta hieman peittävän kalvon ikkunaan pitäen ohuen kankaan ikkunassa. Näkösuoja on vamis eikä vaadi kummempia huoltotoimenpiteitä.

Kun haluat vaihtaa ikkunaan toisenlaisen kankaan tai muuten työn jälki ei enää miellytä, niin saat tämän "ikkunakalvon" ikkunasta pois pesemällä sen kuumalla vedellä. Toki vettä tarvitset paljon ja itsellä on käynyt mielessä jopa painella ensin vaikka pesusienellä lähes kiehuvaa vettä ikkunaa/kangasta vasten ja sitten hiustenkuivaajalla antaa lisälämpöä, että liisteri alkaisi pehmetä paremmin. Ilmoittelen poistosta, kun se tulee omalla kohdalla ajankohtaiseksi.

Lähetä kommentti