SOCIAL MEDIA

Varpaista varteen hollantilaisella kantapäällä

Tytärtä on kiehtonut varpaista varteen -tekniikalla tehdyt villasukat jo pitkään. Ajatus, että sukista tulee sen mittaiset kuin lankaa on eikä jämälankoja enää jäisi, on pääsyy kiehtomiseen. Ainoa, mikä tekniikassa on ahdistanut on kantapää. Perinteitä rakastava Tytär tekee lähes poikkeuksetta kantapään aina vahvistettuna (ellei ole kyseessä jokin kaavasta seurattava malli) eli Hollantilaisena, mutta kunnollisia ohjeita ei tällaiseen ole ollut, kun kantapään kohtaaminen tapahtuu kantalapun kohdalla.

Tytär on kokeillut muutaman kerran varpaista varteen -tekniikkaa, ja tehnyt aina erilaisen kantapään. Ensimmäisenä kokeilussa oli tiimalasikantapää - mukava, mutta jälki ei miellyttänyt, vaikkei reikiä reunoille tullutkaan. Toisena oli kokeilussa mosaiikkitekniikalla tehdyt sukat, joihin piti saada yksivärinen kantapää - testiin meni kantapään tekeminen kuten varresta varpaisiin, mikä sai aikaan perinteisen kantapään, mutta vain nurin niskoin - ei hyvä, jos lanka väreineen ei peitä jälkeä. Kolmas kerta oli joulukalenterivillasukkien kohdalla, kun kantapää tehtiin jälkikäteen - muuten kiva mutta ei. Piti siis keksiä oma tapa tehdä sukat perinteisellä vahvistetulla kantapäällä.

Urakkaa varten tarvitsee kaksi samankokoista kerää lankoja (ohjeen sukissa on käytetty neljää kerää - kaksi kerää ämälankoja yhdelle sukalle), 80 cm pyöröpuikot käsialan mukaisella koolla sekä irroitettavia silmukkamerkkejä. Normaalisti Tytär neuloo 7 Veljestä langalla 4 mm:n puikoilla, joten ne olivat näissäkin käytössä - neliön muotoisena.

Ohjeen sukat painavat yhteensä 90 grammaa. Eli pienistäkin kerien lopuista saa kyllä sukat tehtyä, mutta perinteisellä menetelmällä ei tulisi tuollaisesta määrästä, 45 grammaa lankaa per sukka, mieleen edes aloittaa. Tämä on siis tekniikan paras hyöty, että saa samanmittaiset sukat jämistä! Ja sitten aloitetaan!

Luo ensin silmukka jättäen noin 35 senttinen langanpää. Suuntaa pyöröpuikkojen päät osoittamaan vasemmalle allekkain ja siirrä silmukka ylemmälle puikolle. Puolivoittoa - olet päässyt alkuun tekniikassa!

Tässä vaiheessa voit avata toiseen selaimen ikkunaan (tai välilehteen) hyvän ohjevideon tekniikkaan, jota yritän kuvien avulla avata. Videon saat auki tästä. Video on englanninkielinen, mutta liikkuva kuva on uuden tekniikan opettelussa aina plussaa, vaikka ilman ääniä katsoisikin.

Aloitussilmukan jälkeen pääset luomaan kärkeen tulevat muut silmukat. Ota jättämäsi langanpää etusormesi ympärille ja kerästä tuleva lanka peukalosi huomaan. Aloitussilmukka lasketaan ensimmäiseksi silmukaksi ylemmällä puikolla.

Silmukan luominen alemmalle puikolle tehdään kuljettamalla etusormella oleva lanka (langanpää) puikon etukautta puikon ympärille. Näet vaiheen videosta kohdasta 2:45-3:10.


Uuden silmukan luominen ylemmälle puikolle onnistuu, kun kuljetat peukollasi lepäävän langan (kerältä tuleva lanka) puikon takakautta puikon ympärille ja puikkojen välistä takaisin taakse. Tämän vaiheen näet videosta kohdasta 3:10-3:25.

Toista näitä kahta vaihetta, kunnes sinulla on haluamasi määrä silmukoita. Mallisukassa on luotu 8 silmukkaa puikolleen yhtä sukkaa kohden (yhteensä 16 silmukkaa yhtä sukkaa varten). Eli 8 silmukkaa sekä ylä- että alapuikolle / sukka.

Jätä ensimmäisen sukan silmukat puikoille lepäämään, kun olet tehnyt niitä tarvittavan määrän. Tee samalla tavalla toiselle sukalle silmukat uudesta kerästä.

Jos haluat kärjestä enemmän kolmion mallisen (tasainen kärki esim. Ullaneuleesta), niin tee silmukoita aluksi esimerkiksi vain 4 puikolleen (yhtä sukkaa varten 8 silmukkaa) ja teet lisäykset jokaisella kierroksella.

Hyvä nyrkkisääntö silmukoiden luomiseen: Ylemmältä alemmalle ja alemmalta ylimmälle. Näin saat luotua toiselle puolelle kierteen silmukoiden väliin eli ns. nurjia silmukoita.
Tarkista, että loit viimeisen silmukan alimmalle puikolle käyttäen langanpäätä. Jos näin ei käynyt, kannattaa tarkistaa työn nurjalta puolelta, onko silmukat kietoutuneina toistensa ympäri. On todennäköistä, että olet luonut vahingossa kaksi silmukkaa peräkkäin samalla langalla kummallekin puikolle.

Kun molemmille on luotu kärjen silmukat, etupuolen tulisi näyttää tältä.


Jos onnistuit vuorottelemaan ylhäältä alas ja alhaalta ylös, näyttää sukkien nurja puoli tältä.

Varpaista varteen -tekniikkaa varten on tiedon valtatie puolillaan ohjeita siitä, kuinka ensimmäiset silmukat voi luoda ja tämä on vain yksi tapa. Kun tekniikka tulee tutuksi ja selviää, onko sinulle ominaista tehdä kahta sukkaa kerrallaan varpaista varteen, kannattaa tutustua myös muihin teknikoihin.

Sitten itse neulomiseen ja sukkien tekemiseen!

Vaihda puikkojen menosuuntaa ja käännä puikot osoittamaan oikealle langat takana. Jos seuraat videota vielä, niin tämä kohta näkyy ajassa 4:20.

Vedä alempi puikko oikealle niin, että luodut silmukat jäävät kaapelille. Videossa tämä tehdään vasta langanpään "lukituksen" jälkeen ajassa 4:37.

Nurja puoli tulisi olla tässä vaiheessa kuvan mukainen.

"Lukitse" seuraavaksi ensimmäisen sukan langanpää paikoilleen siirtämällä se kerältä tulevan langan päälle. Kuvassa näin on tehty harmaalla langalla. Tämän näet videossa jo kohdassa 4:20.

Tämän asettelun jälkeen alkaa varsinainen neulominen. Alempi puikko (jonka silmukat ovat nyt kaapelilla) tulee kuljettaa niin kauas oikealle, että pystyt sillä puikolla neulomaan ylemmällä puikolla olevat silmukat. 

Neulo ylemmällä puikolla olevat normaalisti oikein kummallekin sukalle. Muista, että neulot kerältä tulevalla langalla ja ainoastaan sitä sukkaa, jolle kerä on omistettu. Videossa neulominen alkaa ajassa 4:48.

Ensimmäisen puikollisen neulomisen jälkeen työsi on tällaisessa vaiheessa.

Nurjalta työsi on tämän näköinen. Langanpäät ovat oikealla ja kerältä tuleva lanka kiertämässä kierrostaan puolessa välissä eli vasemmassa reunassa kummassakin sukassa.

Tämän jälkeen työ käännetään eli puikkojen pää tulisi osoittaa uudestaan oikealle. Tämän vaiheen pystyt seuraamaan parhaiten videon avulla kohdasta 5:21. Kun olet kääntänyt työn, niin sinulla jää ylimmät silmukat kaapelille ja alemmat silmukat puikon kärjelle. Kuljeta kaapelia nyt vasemmalle, että saat silmukat puikon kärjelle ja siirrä juuri neulomasi silmukat vastaavasti kaapelille odottamaan.

Neulo jälleen puikon kärjellä olevat silmukat, mutta neulo ne poikkeuksellisesti takareunasta oikein ja puikon ensimmäinen silmukka tavallisesti oikein. Tämä estää silmukoiden kiertymisen oikealla puolella ja saat kärjestä tasaisen. Tämä tehdään vain ensimmäisellä kierroksella! Video näyttää tämän saman kohdasta 6:01 eteenpäin.


Kun olet neulonut kierroksen loppuun eli myös toisen puolen kummallekin sukalle, kannattaa laittaa ainakin ensimmäiseen sukkaan poistettava silmukkamerkki, että erotat milloin olet kierroksen vaihtumiskohdassa ja kumpi sukista on sukka A tai 1 - miten sen haluatkaan mieltää.

Sukat edistyvät kierros kerrallaan ja yllä olevassa kuvassa näkyy millainen kärki tulee 8 (tai 16) silmukan aloituksella, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen lisätään reunoihin joka toisella kierroksella yhdet silmukat (yhteensä lisäyskierroksella tulee 4 uutta silmukkaa = 2 lisäystä puikolla).

Jatka sukkiesi neulomista lisäämällä silmukoita haluamallasi tyylillä (jokaisella tai joka toisella kierroksella), kunnes sinulla on oikea silmukkamäärä puikoilla.

Otetaan tähän hieman vertausta tavalliseen neljällä puikolla neulomiseen.

Mallin sukissa on kärjessä 8 silmukan aloitus, tavallisesti neljällä puikolla neuloessa yhdellä puikolla olisi 12 silmukkaa eli kahdella puikolla 24 silmukkaa. Tämä 24 silmukkaa on määrä, mikä pitää siis saada myös pyöröpuikolle ns. toiseksi puoleksi (kahden puikollisen silmukat yhteensä). Kärjestä aloittaen on siis lisättävä silmukoita tasaisesti reunoihin, että saadaan tarvittava 24 silmukkaa työstettäväksi.

Alussa helpottaa, kun miellät pyöröpuikot "vanhaksi" ykkös ja kakkos puikoksi sekä kolmos ja nelos puikoksi. Myöhemmin huomaat, että kuviot (joita on tälle tekniikalle paljon!) on mukavampi mieltää näin "kahdella puikolla" kuin neljään osaan jaettuna.

Kärkilisäysten jälkeen työ jatkuu tavallisesti neuloen oikeaa (ellet heti ottanut kuvioneuletta) aina siihen asti, kunnes tulee tarve kiilalisäyksille. Tämä kohta vastaa siis varresta varpaisiin tekniikassa kiilakavennuksia kantapään jälkeen.

Paras keino on mitata aiemmista villasukista kohta, mihin kiilakavennukset päättyvät. Näin saat omalle käsialalle, lankavalinnalle ja puikkokoolle oikean mitan. Muistat vain mitata vastaavalla lanka- ja puikkovahvuudella tehdyt sukat malliksi. Näissä mallisukissa kokonaispituus on noin 22 cm ja kiilalisäykset on aloitettu, kun jalkosasta oli tehty noin 15 cm. Samalla tekniikalla kuin kärkilisäykset (joka toisella kierroksella), mutta ainoastaan toisella puolella. Näin lisäykset tulevat vain toiselle puolelle ja toisella puikolla silmukkamäärä pysyy samana eli 24 silmukkaa.

Kun kiilalisäyksiä on tehty niin useasti, että puikolla silmukka määrä vastaa tavallisessa tekniikassa reunasta nostettujen silmukoiden ja kantapohjan silmukoiden yhteismäärää, päätä lisäyskierrokset ollessasi kierroksen lopussa. Mallisukissa on kiilalisäysten jälkeen silmukoita 13 s + 12 s + 13 s eli 38. Nostaisin siis normaalisti kantapään reunasta 13 + 1 silmukkaa ja kantalapun kavennuksen jälkeen jäisi 10 silmukkaa jäljelle.

Viimein pääsemme hollantilaisen kantapään tekemiseen nurin kurin. Kannattaa käyttää apuna irroitettavia silmukkamerkkejä. Ennen kuin alat neulomaan, jaa silmukat kolmeen osa-alueeseen: reunoille kantapään reunoista nostettava silmukkamäärä ja keskelle kantalapun kavennuksen jälkeinen silmukkamäärä. Mallisukissa siis reunoille 13 silmukkaa ja keskelle 12 silmukkaa.

Merkkien sijoittamisen jälkeen voit neuloa ensimmäiseen silmukkamerkkiin asti oikeaa.

Silmukkamerkkien välissä neulotaan vahvistettuna eli ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta ja toinen silmukka neulotaan oikein. Nostettujen silmukoiden ja oikein neulottujen silmukoiden vuorottelua jatketaan toiseen silmukkamerkkiin asti. NEULO VAHVISTETTUA NEULOSTA, KUNNES KANTAPÄÄ ON KOKONAAN VALMIS.

Käänny toisesta silmukkamerkistä takaisin. Nostan ensimmäinen silmukka ja neulo nurin ensimmäiseen silmukkamerkkiin asti.


Jatka silmukkamerkkien välissä kantalapun kantapohjan parissa edestakaisin aina ensimmäinen silmukka nostaen.

Päätä kantalapun kantapohjan tekeminen, kun olet tehnyt 12 kierrosta eli kummaltakin sivulta on 6 silmukkaa nostettavissa. 

Ettei silmukat tuntuisi täysin hatusta vedetyiltä, niin kerrottakoon, että kantalapun kantapohjan silmukoista ja sen reunoilta nostettavista silmukoista tulee saada yhteismäärältään saman verran silmukoita kuin puikolla oli ennen kiilalisäysten tekemistä. Mallisukan tapauksessa siis tarvittava silmukkamäärä on 24 silmukkaa. 12 silmukkaa saat kantalapun kavennuksesta, mitä olet tehnyt edestakaisin, näin ollen 12 silmukkaa olisi saatava keskelle lisää, koska reunoilla olevat ns. vapaat silmukat kavennetaan pois. 12 lisäsilmukkaa saat siis molemmin puolin lisäämällä 6 uutta silmukkaa. Varresta varpaisiin -tekniikallahan reunimmaiset silmukat kavennettaisiin kiilakavennusten kohdalla. 

Nosta ensimmäiset silmukat ollessasi nurjalla puolella. Neulo nurin puikon päähän, nosta sen jälkeen kuusi (tai omassa työssäsi vaadittava määrä) silmukkaa neulomasi kantalapun kantapohjan reunasta. Aivan kuten nostaisit silmukat varresta varpaisiin -tekniikassa kantalapun sivusta.

 Violetin silmukkamerkin vasemmalla puolella on juuri nostetut kuusi silmukkaa.

Tässä nostetut silmukat oikealta puolelta.


Käännä työ ja neulo vahvistettuna jälleen puikon loppuun, ja nosta kantalapun kantapohjan reunasta kuusi silmukkaa.

Nyt sinulla on kantapään pohja valmiina.

Tarkista, että alkuperäisten silmukkamerkkien välissä (mallisukassa vihreät silmukkamerkit) on saman verran silmukoita, kun huomiotta jääneellä puikolla eli mallisukassa 24 silmukkaa (neljällä puikolla tehden 12 silmukkaa puikolla).


Jatka edes takaisin neulomista vahvistettuna neuleena ja tee ensimmäiset kavennukset työn nurjalla puolella. Neulo viimeinen silmukka nurin yhteen reunassa olevien silmukoiden ensimmäisen silmukan kanssa (oranssi ja keltainen silmukka nurin yhteen).

Nurin yhteen neulomisen jälkeen käännä työ ja palaa toiseen reunaan.

Neulo toisessa reunassa vastaavasti ylivetokavennuksella puikon viimeinen ja reunasilmukoiden ensimmäinen (keltainen ja liila silmukka) yhteen. 

Jatka kavennusta edes takaisin aina ensimmäinen silmukka neulomatta nostaen.

Aluksi kantapään pohja näyttää ja tuntuu aivan liian pieneltä. Mieleen voi tulla jopa epäusko, että onko tämä mennyt sittenkään oikein.

 Mitä pidemmälle kavennuksia pääset, sitä enemmän kantapää alkaa muistuttaa sellaista kantapäätä, kuin tekniikalla oli tarkoitus saadakin.


Kavennukset ylivetokavennuksina tekevät kantapään reunasta siistin.


Viimeisiä kavennuksia viedään.

Kavennusten jälkeen pääset jatkamaan kierroksen loppuun, minkä aloitit kiilalisäysten jälkeen.


Mutta pääset kierroksen oikeasti loppuun vasta, kun olet tehnyt kantapään samalla tavalla myös toiselle sukalle.

Kantapään jälkeen voit jatkaa tavallisia kierroksia kunnes lankaa riittää tai pituus on mukava. Resorin voi tehdä sellaisen kuin haluaa ja kun teet joustavan päättelyn resorin jälkeen, niin sukat ovat valmiit eivätkä kiristä varresta. 

Neulontaintoa!


3 kommenttia :

  1. Onpas ihanaa, että olet keksinyt ratkaisun minun(kin) ongelmiin.
    Tykkään tehdä varpaista sukkaa kun siitä tulee niin siisti, mutta se kantapää ei ole istuva. Kokeilen ihan heti tehdä ohjeillasi sukan. Kiitti kovasti jo etukäteen <3

    VastaaPoista
  2. Toimiiko tuo lisäysten aloittaminen kun on tehty 2/3 osaa myös muun paksuisilla langoilla? Lähinnä fingeringiä mietin kun se on niin paljon ohuempaa, joten lisäysosa ei vissiin tuu olemaan niin pitkä ku seiskaveikalla 🤔

    VastaaPoista
  3. Kiitos seikkaperäisestä ohjeesta! En ole tykännyt tehdä sukkia "väärinpäin" just tämän kantapääongelman vuoksi. Ohje toimi mainosti Fingeringvahvuisella.

    VastaaPoista